וויסקי


ויסקי - Whisky בסקוטלנד, בקנדה וביפן או Whiskey באירלנד ובארצות הברית, הוא אחד המשקאות האלכוהוליים הנפוצים ביותר בעולם (יש מעל 200 סוגי ויסקי), למרות שהוא מיוצר במספר קטן של ארצות. מקור השם הוא מהשפות הקלטיות (גאלית, אירית ועוד), המשקה התחיל כ"ויסקי באה" (uisge beatha/baugh באיות אירי/סקוטי) שמשמעותו היא מי החיים.

מקור הויסקי הוא ככל הנראה באירלנד כבר בתחילת המאה ה15 אך הסקוטים טוענים שלמרות שהאזכור הראשון למשקה בכתבים הסקוטים הוא רק מ1496 נהוג היה לשתות את המשקה הזה גם כמה מאות שנים קודם קרב דומה לקרב על מקור הוודקה בין הרוסים לפולנים.

לכל אזור בו מייצרים ויסקי יש את האופי והסגנון שלו,והוא צריך לעמוד בחוקים של האזור בו הוא מיוצר:
סקוטלנד – בה מיוצרים הבלנדד (ערבוב של כמה סוגי ויסקי) והסינגל מאלט (סוג ויסקי אחד).
אירלנד – שם הויסקי פשוט נקרא – ויסקי אירי.
ארה"ב – בה מייצרים את הבורבון באותה שיטה כמו הויסקי רק שחומר הגלם הראשי בו הוא תירס.
לצד הויסקי שיפון (אותו רעיון כמו הברבון רק עם שיפון כמרכיב המרכזי) והטנסי ויסקי.
קנדה – שם הויסקי נקרא ויסקי קנדי ומיוצר מלתת שיפון.
יפן – המצטרפת החדשה לארצות הויסקי, הויסקי היפני מזכיר ברובו את הויסקי הסקוטי.

תהליך הייצור מורכב מ8 שלבים:
הלתתה (malting) – הנבטה חלקית של גרגרי הדגן (לרוב שעורה).
תסיסה (Fermentation) – טחינת הלתת, העברת הלתת למיכל אותו ממלאים במים בטמפ' של 65 מעלות מערבבים ומנקזים (על התהליך הזה חוזרים כמה פעמים).
זיקוק (Distillation) – זיקוק דודי בדרך כלל כפול – הכנסת התערובת לתוך הדוד,
וחימומו ל78.3 מעלות, הפרדת ה"לב" מהתערובת.
יישון (Aging)- הכנסה לחביות מעץ אלון (לרוב) והמתנה ארוכה.
סינון (Filtering)- סינון שאריות מוצקים ופסולת מהנוזל שיצא מהחבית.
דילול (Dilution)- מדללים את הויסקי במים עד שהמשקה מגיע לרמת אלכוהול של כ40%
ערבוב (Blending)- שלב שנמצא רק בחלק מסוגי הויסקי
ובוא מערבבים ויסקי ממספר מזקקות שונות ליצירת משקה חדש.
ביקבוק (Bottling)- בקבוק המשקה והפצתו.

לעמוד קניית וויסקי לחץ כאן